8 Şubat 2008 Cuma

Sarayköy Kuvvayı Milliyesi / Atila Girgin



Değerli dostlar, bu satırların yazarı, Anadoludaki emperyalist işgale karşı direnişin Sarayköylü kuvvacılarından Tahsildar Yusuf Efendi'nin ikinci kuşaktan torunudur. Sevgili büyük dedemi ve aşağıdaki anlatı içerisinde sunulan Sarayköylü gönüllüler diye başlayan tümcede yer alan tüm kurtuluşçuları saygıyla anıyorum. Değerli dostlar, Sizlere bu sayfada , birazda, rahmetli büyük dedem Tahsildar Yusuf Efendiyi anlatacağım. İnanın elimizde onun soy kütüğüne, soy ağacına ilişkin bilgi o kadar azki, toplumsal belleğimizin ne kadar zayıf olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Tahsildar Yusuf Efendi, Sarayköy eşrafından Hacı Katipler lakabıyla tanınan sülalenin mensubudur. Hafize Hanımla evlenmiş, bu evliliğindende, Huriye, Şerife, Hatice, Macide ve Tevhide isimli beş çocuğa olmuştur. Bu satırların yazarı, Huriye Hanımın Mustafa Ali Barut ile evliliğinden dünyaya gelen Fatma, Zinet ve Zübeyde, Halil İbrahim isimli çocuklarından, Zinet Hanım ’ın ilk evladıdır.

Sizlere Tahsildar Yusuf Efendiyi anlatmayı neden gerek duydum. Çünkü onlar unutulmamalıdırlar. Daima anımsanmalıdırlar. Çünkü onlar, bizlerin yaşam kaynağımız olan ortamı bize sunan, bizleri bu günlere taşıyan yurtseverlerdir. Onlar yaşamlarını bu topraklar için hiç çekinmeden verebilen yurtseverlerdi. Onlar bu topraklara kan veren, can veren halk önderleri idiler. Onlar, Batılı sömürgecilerin uşağı Yunan militarizmine karşı Anadolu insanını harekete geçiren, onları uyandıran, Anadolu da ki çoban ateşlerini yakan öncülerdi. Onlar asla unutulmamalıdır diye düşünerek, anılarımızı bir ölçüde tazelememizi sağlayabilsin diye bu satırları kaleme alıyorum.
Onlar, Anadolu da ki uyanışın, şahlanışın yiğitleri öncüleri idiler. Onlar, Anadolu da ki Kuvvayi Milliye hareketinin öncülleri idiler. Hepsinin ruhları şadolsun, toprakları bol olsun, ışıklar içinde
yatsınlar.
Bu sayfalarda sizlere;

Sarayköyü değil, Sarayköy kuvvayı milliyesinin, Sarayköylü kuvvacıların, Ege ve Anadolumuzdaki emperyalist paylaşıma karşı direnişteki yerini ve etkinliklerini,

Direnişin önderlerinden, Emin Aslan Tokat’ın özgün anlatımıyla ( O günlerin söylemiyle Sarayköy Heyeti Milliye Başkanı ve Aydın Cenup Cephesi Müdafaa-i Hukuk ve Reddi İlhak Heyeti Merkeziyesi Üyelerinden ) dillendirmek,

O şanlı direnişi ve savaşımın yurtseverlerini saygı ve şükranla anmak, Günümüze de ışık tutan o zorlu günleri, Sizlerle paylaşmak için hazırladım.

Esenlik dileklerimle. Dost kalın, dostlukla kalın. Her şey gönlünüzce olsun.

Sarayköyün İlk heyeti milliyesi:
Müftü Ahmet Şükrü,
Müderriz Hacı Halil Zade İsmail,
Tokatlıoğlu Emin Aslan,
Asaf AKMANSOY,
Müderris Hacı Efendi Zade Fehmi efendi,
Belediye Reisi Halil efendi,

Doktor Salih Tevfik, Münir Alp,
Tokatlıoğlu Mehmet İhsan,
Yüzbaşı Zühtü Bey



Sarayköylü gönüllüler: (Sarayköy direnişinin ilk öncüleri)
Tahsildar Yusuf efendi,
Koca müftü oğlu Ahmet,
Halit ve Ferhat efendiler,
Tahsildar Şefik efendi,
Tahsil memuru Avni efendi,
Ayakçıoğlu Ahmet Fuat Dülger,

Ömer oğlu Lütfü usta,
Havuççu Ahmet,
Tosunlar lı Yörük Hasan oğlu Halil,
İmam oğlu Kara Halil ,
Hacı Başçavuş zade Ali oğlu Halil İbrahim,
Hasköylü Hafız Ahmet efendi,
Hacı Mollaoğlu Cemal,
Kangır Mehmet çavuş oğlu Koca Hasan,
Alaiyeli Hasan,
Feslihan mahallesinden Salih onbaşı,
Borazan Şaban oğlu Osman çavuş,
Muhacır Ali Çavuş,
Kızılhisarlı süvari Mustafa,
Kozalı oğlu Esat,
Hacı molla oğlu Ömer,

Palanın kel Mustan,
Yörük Yusuf...vd.






Emin Aslan TOKAT (1309 - 1960)
Emin efendi ile Emire hanımın on çocuğundan sonuncusu olarak 1309’da Sarayköy’de dünyaya geldi.Emin, babası öldükten sonra dünyaya geldiği için kendisine babasını adı verildi.

Emin ilk öğrenimini Sarayköy’de, orta öğrenimini İstanbul’da tamamlamıştır. İstanbul’da okurken kendisine Aslan adı da konulmuştur ki karakterinin tam ifadesidir.

Emin Aslan, yarışma ile Fransa’da Monpelliye Tarım Fakültesi’ne öğrenime gönderilmiştir.Burada öğrenimini başarı ile tamamladıktan sonra Y. Tarım Mühendisi olmuştur. Yurda dönüşünde tarım öğretmenliği, Tarım ve Mücadele Müdürlüklerinde bir süre çalıştı.

1925 yılında Denizli Milletvekilliğine seçildi ve 1945 yılına kadar millet vekili olarak görev yaptı.Emin Aslan Tokat, milletvekili iken Ankara Hukuk Fakültesi’ne de devam ederek bitirdi.

Emin Aslan Tokat Milli Mücadele tarihinin yerel önderlerinden biridir. Emin Aslan Tokat; Milli mücadele sırasında Sarayköy Heyyet-i Milliye Başkanlığı ve Aydın Cenup Cephesi Müdafai Hukuk ve Reddi İlhak Heyeti Merkeziyesi üyeliği yapmıştır.

Kaynak: “Milli Mücadelede Sarayköy Hatıralarım - Emin Aslan Tokat” - Yayınlayan: Esat Özberk

Hiç yorum yok: