7 Aralık 2010 Salı

Milli Mücadelede SIĞMALI GALEK FATMA - Fatma Karadeniz

FATMA KARADENİZ 
(SIĞMALI GALEK FATMA) 
1868- 1964:

Sığmalı Galek-Kara Fatma lakabı ile tanınan Fatma Hanım, 13 yaşlarında iken Hacı İsmailoğlu'nun Hac yolculuğu sırasında hizmetinde çalıştırmak için Arabistan'dan getirilmiş ve Sığma kasabasına yerleştirilmişti. Daha sonra kasaba halkından Mehmed Efendi ile evlenen (1877) Fatma Hanım eşinin ölümü ile 1932'de yeniden evlendi. Esmer, 1.70 boylarında güleç yüzlü yerine göre sakin ve öfkeli olabilen bir kişiliğe sahipti. Etrafında cesur bir kadın olarak tanınırdı.

Millî Mücadelede adını 25 Temmuz 1919'da Sarayköy'e gelerek halka nasihat vermek isteyen İngiliz heyetini kasabadan kovan mücahit kadınlar arasına yazdırarak tanındı. Aynı dönemde İstiklal Harbinde birçok örneğine rastladığımız Türk kadındın da olduğu gibi deve sırtında cephe ye erzak ve cephane taşıdı. Kadın başına köyleri dolaşarak halktan topladığı semer, çuval, saman, arpa, nal v.b. malzemeyi cephede savaşan gönüllü ve askerlerimize ulaştırdı.

Savaştan sonra Sığma köyünde bahçecilik, köy düğünlerinde aşçılık ve develeri ile nakliyecilik yaparak hayatını kazanan Fatma Karadeniz, erkeksi tavırları ve sert mizacıyla halkın sevdiği bir kişi oldu. Yöre halkı kendisini "Kara Abla" olarak adlandırdı. 1964'te Sığma köyünde vefat etti.

===============

Mehmet Birol Menteşe:
Sığma lı Galek Fatma nineyi çok iyi tanıma şansım oldu.özgeçmişini okuyunca daha bi duygulandım.garının tülüsü diye güreş devesi vardı yakın uzak demez,güreş nerede olursa güreştirirdi.ölünce kızı Feriş nine devam ettirdi.nurlar içinde yatsınlar.Tüm heyeti milliye ye tanrımdan rahmet diliyorum.Atila bey çok teşekürler.Ne iyi etmişsiniz güncellemekle

===============

Atila Girgin:
Sevgili dost, yaşam paylaştıkça güzel. Sizlerinde emeğine sağlık, bu aktardığınız bilgi, belki ileride birilerinin bu yada benzeri konudaki çalışmalarına çok çok önemli katkı sağlanmasına bir kapı açmış olabilecektir. Esenlik dileklerimle

Hiç yorum yok: