11 Aralık 2010 Cumartesi

Milli Mücadelede ADÖV AYŞE ( 1898-1954 ) :

ADÖV AYŞE - 1898-1954

1898'te Sarayköy'de doğdu. Millî Mücadelede yararlılık gösteren Türk kadınından sadece birisidir. Ege bölgesinde Yunan işgalinin yayıldığı bir dönemde, işgale direnmemeyi ve Rumlarla iyi geçinmeyi öğüt vermek üzere Sarayköy'e gelen (Temmuz 1919) İngiliz Nasihat Heyeti'ne sert çıkışı ile ün kazanmıştır. İstasyonda gerçekleşen görüşmeler esnasında kadınlar arasından çıkan Adöv Ayşe heyetin üzerine yürüyerek şunları söylemiştir.

"Efendiler sizde insaf yok mu, nedir bu yaptığınız? Bu ümmet-i Muhammed'e acımıyor musunuz? Bu kudurmuşları bizim üzerimize neden gönderiyorsunuz? Gelecekleri varsa görecekleri vardır ...”

6 Mayıs 1954'te Sarayköy'de vefat etti. Kabri Sarayköy mezarlığında bulunmaktadır.

================

İbrahim Helvacı:
Milli Mücadelede Sarayköy kitabından alarak grubumuzun sayfalarına sevgili Atila Girgin kardeşimizin eklediği yukarıdaki alıntıyı okuduğum ilk anda, Sarayköyümüzün Milli Mücadeledeki kadın kahramanı Adöv Ayşe’nin yakınlarına ulaşılamamış olması kafama takılmıştı. 2008 yılında hayatını kaybettiği 78 yaşına kadar daima Sarayköy’ü anarak yaşayan sevgili dayım Prof. Dr. Ali Rıza Karaca’dan çocukluğumdan beri dinlediğim eski Sarayköy anıları, Sarayköylüler ve onların lakapları arasında “Adövler” çok sık geçerdi. Bu nedenle, dayımın akranı olan Sarayköylü büyüklerimizle konuşarak Adöv Ayşe’nin yakınlarının izini bulabileceğimi düşündüm ve öyle de yaptım. Bu çerçevede Adöv Ayşe ve yakınları hakkında derleyebildiğim bilgiler özetle şöyledir: - Adöv Ayşe, Mehmet İpek’in annesi Zeliha hanım’ın yakın arkadaşı imiş; sık sık görüşürlermiş. - Adöv Ayşe’nin iki evladı olmuş: büyüğünün adı Zekiye, küçüğünün adı Gülsevim. Her iki kızı da, şimdi adı Buharkent olan Burhaniye’den evlenmişler. - Zekiye yaşamdan ayrılmış; Gülsevim ise halen Aydın’da yaşıyor. - Kocası İstikal Harbi sırasında ölen Zekiye’nin bir kızı (Fadime) ve bir oğlu (M.Ali Hancı) var. - Adöv Ayşe’nin torunu ve Zekiye’nin kızı olan Fadime, 1960’larda Sarayköy Belediyesinde Zabıta Amirliği yapan Osman Kars ile evlenmiş.Bugün yaşı 50’nin üstünde olan Sarayköylüler Osman Kars’ı hatırlayacaklardır. Fadime Kars Sarayköy’de vefat etmiş. Osman ve Fadime Kars’ın oğlu Sıtkı Kars halen Denizli’de yaşıyor. Kendisi ile hem yüzyüze hem de telefonla görüştüm; Adöv Ayşe’nin bir fotoğrafının İzmir’deki evinde bulunduğunu söyledi. Sıtkı’nın hayatta olan bir kızkardeşi ise (Kudret Bayar) Alanya’da yaşamakta. - Adöv Ayşe’nin diğer torunu ve Zekiye’nin oğlu olan Mehmet Ali Hancı ise ilkokulu Sarayköy’de Mehmet İpek ve annem Nergiz Helvacı ile ayni sınıfta okumuşlar (1933-1938). M.Ali Hancı, Sarayköylü şöför Mustafa Ali Kırımlı’nın kızı Mediha ile evlenmiş. astsubaylıktan emekli olduktan sonra İzmir’e yerleşmiş ve orada vefat etmiş. M.Ali Hancı’nın oğlu Cemal Hancı ise halen Hollanda’da yaşıyor. Adöv Ayşe’nin torununun torunu ve Cemal Hancı’nın da oğlu olan Gökhan Hancı ise İzmir’de yaşamakta. Sonsuzluğa göç edenlerin ruhları şadolsun, yaşamakta olanlara sağlıklı ve uzun ömürler dilerim. Kaynaklar: 1926 doğumlu Mehmet ve eşi Raziye İpek, Nazmiye Boz (1920 doğumlu), Nergiz Helvacı (1926 doğumlu) ve Sıtkı Kars.

===============

Atila Girgin:
Sevgili Ağabey, Sarayköyün geçmişiyle ilintili yaşam zincirinin eksik halkalarını tamamlamaya yönelik katkılarınıza devam ediyorsunuz. Emeğine ve yüreğinize sağlık, Katkılarınızın devamı dileğiyle esenlikler dilerim.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Gulsevim adov ay senin kızı değil torunudur.zekiyenin kızı fadime ve m.alinin kız kardeşleridir.bende adov ay senin torunu gulsevimin ogluyum

Unknown dedi ki...

Adov ay senin birde oğlu vardı.canakkalede şehit oldu.erkek kardeşide afyonda şehit oldu